niedziela, 4 listopada 2012

Prosty 3-składnikowy suflet czekoladowy

Składniki (2 porcje):
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 30g gorzkiej czekolady (najlepiej 80% lub więcej kakao)


Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i przestudzoną czekoladą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy z czekoladą dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Kokilki smarujemy wewnątrz tłuszczem i wlewamy do nich przygotowaną masę. Pieczemy ok. 15 minut. Podajemy ciepłe. 

2 komentarze:

  1. Boje sie sufletow, wrecz panicznie. Twoj wyglada tak apetycznie... Ach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja pierwsza przygoda z sufletem - wyszedł przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń