czwartek, 1 listopada 2012

Dietetyczny bananowiec z bakaliami

Składniki:
- 3 banany
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie, migdały i żurawinę)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy w blenderze na jednolitą masę. W dwóch osobnych miskach łączymy składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon). Składniki mokre dokładnie mieszamy widelcem żeby jajko było dobrze "rozbełtane". Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem puderem ale i bez posypki ciasto jest pyszne. 

La version française

Régime de bananes avec noix et raisins

Ingrédients:
- 3 bananes
- 3/4 tasse farine de blé entier
- 1 tasse de flocons d'avoine
- 4 cuillères à soupe de sucre brun
- 1/2 tasse de fruits secs hachés et les noix selon votre goût (j'ai ajouté les noix, les amandes et les canneberges)
- 100 ml de yogourt nature
- 1 oeuf
- 1 cuillère à café d'huile essentielle de vanille
- 3 cuillères à soupe d'huile d'olive
- 1 cuillère à soupe de cacao amer
- 1/2 cuillères à soupe de bicarbonate de soude
- 1 cuillère à café de cannelle

Mode de préparation:

Bananes le mélanger dans un mélangeur en une masse homogène. Dans deux bols séparés mélanger les ingrédients humides (yaourt, la banane, l'oeuf, l'huile, la vanille, l'huile d'olive) et secs (farine, l'avoine, le sucre, les raisins secs, le bicarbonate, le cacao, la cannelle). Ingrédients humides avec une fourchette pour mélanger soigneusement oeuf a été bonne "légèrement battus". On combine le contenu des deux bols uns avec les autres. Verser le mélange fini en bordée en forme bordée de papier sulfurisé. Cuire au four à 180 degrés environ 60 minutes. Après refroidissement, vous pouvez saupoudrer de sucre en poudre, mais sans arrose gâteau est délicieux.

10 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie, a jak patrzę na listę składników, mój uśmiech rośnie :) Samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli tak bosko wygląda dietetyczne ciacho, to tylko się cieszyć i pochłaniać kawałek za kawałkiem..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe ciasto!
    Dołączam Twój przepis do mojej listy ,do zrobienia'.
    I dopisuję ,pilne'!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli macie przepisy na inne dietetyczne ciastka to chętnie przyjmę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie apetycznie wygląda! Chętnie wypróbuję Twój przepis na dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne! uwielbiam chlebek bananowy i coś czuję, że ta dietetyczna wersja jeszcze bardziej przypadnie mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bananowe wypieki uwielbiam i ten chlebek to bym raz dwa pozarla:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajka....
    Zakochałam się w tym przepisie.
    W ciągu tygodnia trzecie ciacho....
    ;-))))))))))))

    OdpowiedzUsuń