czwartek, 25 października 2012

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Składniki (4 porcje):
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 150g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 5 łyżek ryżu (suchego)
- 1/2 szkl. startego parmezanu
- 1/3 szkl. śmietany 18% lub 30%
- 3/4 szkl. bulionu z kury
- mała papryczka chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Kroimy bakłażana i cukinie w dużą kostkę. Cebule siekamy na drobno. Podsmażamy ją na odrobinie oliwy z oliwek i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy przez chwilę, dodajemy bakłażana i ryż. Podsmażamy przez ok. 3 minuty i po tym czasie wlewamy bulion do garnka. Chwilę dusimy, dodajemy cukinię oraz pokrojoną w paseczki papryczkę chili. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy całość w wysmarowane oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Przykrywamy pokrywą i zapiekamy 30 minut. Ścieramy na grubych oczkach parmezan, łączymy go ze śmietaną i solą. Po 30 minutach wyciągamy naczynie, polewamy śmietaną z serem i zapiekamy jeszcze 15 minut bez pokrywy. 

3 komentarze:

  1. Co z pomidorami?????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez sensu ten przepis jak suchy ryz ma mi sie zrobic jak bede go 5 minut gotowac. A co z pomidorami???

    OdpowiedzUsuń