środa, 31 października 2012

Prosty krem z kukurydzy

Składniki (2 porcje):
- duża puszka kukurydzy
- 0,5l bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej papryczki chili
- 100ml śmietanki 18%
- parmezan (do posypania)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 st. ok. 20 minut. Następnie wkładamy paprykę do foliowego worka i szczelnie zamykamy na ok. 15 minut. Po tym czasie skórka z papryki zejdzie bez problemu. Oczyszczamy paprykę z miąższu. Na rozgrzaną oliwę z oliwek w garnku wrzucamy pokrojoną na drobno papryczkę chili, kukurydzę i upieczoną paprykę. Dodajemy mąkę i zasmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Przyprawiamy do smaku i blendujemy na krem. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz