niedziela, 21 października 2012

Pierś z kurczaka w sosie gorgonzola


Składniki (2 porcje):
- 150g piersi z kurczaka
- 30g sera gorgonzola
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 3 buraki
- 3 ziemniaki
- pieprz, sól, tymianek, bazylia
- ocet winny
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, kroimy na plastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość skrapiamy octem winnym, oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 st. ok. 1h.

W czasie gdy buraki będą się piekły przygotowujemy resztę składników. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do rękawa do pieczenia.

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem oraz tymiankiem.

Gdy burakom zostanie 30 minut do końca pieczenia, dokładamy kurczaka i ziemniaki ułożone na blaszce do pieczenia. Ziemniaki najlepiej piec na papierze do pieczenia, żeby nie przywarły do blachy. 


Na koniec przygotowujemy sos gorgonzola. W tym celu zagotowujemy śmietankę 30% w rondlu, dodajemy ser gorgonzola i mieszamy aż do rozpuszczenia na małym ogniu. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Upieczonego kurczaka polewamy sosem. Danie obiadowe jednopiekarnikowe gotowe :)

1 komentarz:

  1. Przepyszne danie :) Kurczak w śmietance, gorgonzola, pieczone ziemniaki... Z chęcią zagościłabym na takim obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń