sobota, 22 września 2012

Pumpkin pie - ciasto z dyni

Ponieważ została mi szklanka puree z dyni postanowiłam upiec amerykańskie ciasto dyniowe - Pumpkin pie - które gości na stołach w Stanach podczas Halloween.



Składniki na ciasto kruche
:

- 250g mąki (około 2 szklanki)
- 125g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- trochę wody
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Najlepsze ciasto kruche powinno być przygotowane wg proporcji 3:2:1 (mąka, masło, jajko). Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło, które siekamy nożem. Ugniatamy ciasto palcami, dodajemy żółtko, wodę i przyprawy. Ciasto formujemy w kulę i owinięte w folię spożywczą chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i umieszczamy na blaszce do tart lub w tortownicy. Pamiętamy o tym, żeby wylepić brzegi ciastem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy ciasto w 180 st. około 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier do pieczenia z fasolą i pieczemy jeszcze 5 minut. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę dyniową.

Składniki na masę dyniową:
- 1 szklanka puree dyniowego (puree przygotowujemy wg przepisu poniżej)
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
- 2 rozgniecione goździki
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki śmietany kremówki

Wszystkie składniki miksujemy razem mikserem i wylewamy na upieczone ciasto. Pieczemy całość ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po 20 minutach kładziemy na ciasto folię aluminiową żeby za bardzo się nie przypiekło. 

3 komentarze:

  1. bardzo apetyczne :)fajnie wyszło to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie w kuchni robi sie puree z dyni, już wiem na co je wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń