środa, 22 sierpnia 2012

Turecki Zeytinyagli Pirasa

Z cyklu KUCHNIE ŚWIATA dzisiaj proponuje Zeytinyagli Pirasa, czyli turecki warzywny przysmak. W Turcji jada się to danie na zimno po przestygnięciu. Ja lubię na ciepło - wybór należy do Was :) Przepis warty wypróbowania !


Składniki (dla 2 osób):
- 2 duże pory
- 3 łyżki ryżu
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz





Sposób wykonania:
Pory myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w paski ok. 2 cm. Następnie wrzucamy je do miski z wodą, żeby dobrze się wypłukały. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i następnie wrzucamy pory, marchewki, ryż (suchy), przecier, sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko podsmażamy ok. 5 minut i zalewamy gorącą wodą (3/4 szklanki). Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Super danie wegetariańskie na obiad i do pracy na lunch. 

1 komentarz:

  1. Danie jest pyszne, ale polecam wcześniej podgotować marchewkę, bo ona nigdy się nie ugotuje. Właśnie jem na śniadanie ;)
    Pozdrawiam,
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń