środa, 29 sierpnia 2012

Przetwory z pomidorów

Ze skrzyneczki pomidorów zrobiłam 6 słoików przecieru, 8 słoików soku pomidorowego i 3 słoiczki ketchupu (z przepisu Olgi Smile). Wszystkie przetwory wyszły przepyszne a ketchupu to może i by starczyło na więcej słoiczków, gdybym nie wyjadała go co chwilę z garnka :)



Składniki na ketchup:
- 2 kg pomidorów
- 3 papryki czerwone
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 duże cebule
- pół małego selera
- 60g korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 80g brązowego cukru
- pół szklanki octu winnego (ja dałam więcej i ketchup wyszedł troszkę za ciemny)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka mielonych goździków

Sposób wykonania:
Czerwone papryki wstawiamy do piekarnika aż skórka zacznie robić się czarna. Wówczas wyjmujemy ją z piekarnika, obieramy ze skórki i wydrążamy miąższ.

Papryczkę chilli również wydrążamy i tniemy w mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obieramy i kroimy, tak samo czosnek, cebulę i pomidory. Wszystko razem miksujemy w malakserze na papkę, którą przekładamy do garnka. Kolendrę i goździki wkładamy do woreczka płuciennego, który szczelnie zamykamy i wkładamy do naszej pulpy. Dodajemy również seler i sól. Gotujemy około 1h.

Po tym czasie wyciągamy seler i przyprawy a pulpę przecieramy przez sito do garnka. Przetartą masę gotujemy ok. 1,5h albo aż osiągnie połowę swojej objętości. Wówczas dodajemy cukier i ocet i gotujemy jeszcze ok. 1h., aż do osiągnięcia pożądanej gęstości ketchupu. Ketchup wlewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. 





Składniki na przecier i sok:
- 4 kg pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wydrążamy miąższ. Pozostałe części pomidorów wrzucamy do sokowirówki. Powstały sok zagotowujemy razem z łyżeczką soli i przyprawami. Wlewamy do słoików. Pozostałą pulpę (przecier) gotujemy z łyżeczką soli przez 10 minut i również wklewamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. 

1 komentarz:

  1. świetne przepisy! dodaję do obserwowanych!
    polecam swój blog http://ania-gotuje.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń