wtorek, 21 sierpnia 2012

Kurczak curry w warkoczu francuskim

Drób to moje ulubione mięso. Lubię przyrządzać je na różne sposoby, z różnymi przyprawami i dodatkami. Jak zawsze przedstawiam prostą i szybką potrawę z kurczakiem i ciastem francuskim. Dla wielbicieli kuchni indyjskiej, francuskiej i polskiej :)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pierś z kurczaka pojedyncza
- przyprawa curry, sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia (używam firmy Monini)


Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w małą kosteczkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na 3 prostokąty równej wielkości. Kroimy od brzegów w paski, w środku umieszczamy kurczka i pleciemy warkocz (jak na zdjęciu). Pieczemy w  temperaturze 200 st.C ok. 25 minut.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Uwielbiam kurczaka curry, ale nigdy mi nie przyszło do głowy, by go połączyć z ciastem francuskim. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie i świetny wygląd dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wygląda :) spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń