środa, 22 sierpnia 2012

Dżem malinowo-jabłkowy

W dzieciństwie mój mąż bardzo lubił dżem.  Jego ulubiony wujek zawsze mówił: "jak będziesz jeść dżem to siłę będziesz miał za 10 lat". Na to mój sprytny mężulek odpowiadał: "10 lat temu też jadłem dżem" :)
Podsumowując siła drzemie w dżemie, więc możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, a wręcz dla dobrego zdrowia :)


Składniki (na 5 małych słoiczków):
- 750g malin
- 750g jabłek
- 250g cukru
- sok z połowy cytryny




Sposób przygotowania:

Maliny przygotowujemy dzień wcześniej. Najpierw płuczemy i odcedzamy. Wkładamy do miski, zasypujemy 150g cukru i zostawiamy na noc w lodówce.
Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i gotujemy w garnku ok. 30 minut - aż powstanie mus jabłkowy. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy maliny i gotujemy razem ok. 20 minut. Gotowy dżem wlewamy do słoiczków, zakręcamy i układamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. 




                            W malinowym raju 

7 komentarzy:

  1. maliny i jablko - to musi sie udac! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne fotografie, te słoiczki tak uroczo wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie :) Poproszę taki jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam na gofry doskonały

    OdpowiedzUsuń