środa, 25 lipca 2012

Tarta porzeczkowa

Składniki:
- 260g mąki
- 120g masła
- 120g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- ok. 400g czerwonej porzeczki
 Sposób przygotowania:

Z mąki, 100g schłodzonego masła, 100g cukru, jajek i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć

w folię i wstawić do lodówki na 1-2 h. 

Rozpuścić pozostałe 20g masła. W miseczce wymieszać zmielone migdały, rozpuszczone masło, 20g cukru i pozostałe
10g mąki. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 2 kule, jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą włożyć do zamrażalnika. 

Pozostałą kulę rozwałkować na średnicę większą niż forma. Dokładnie wyłożyć nim spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem i rozprowadzić na nim mieszankę zmielonych migdałów. Następnie wyłożyć warstwę czerwonej porzeczki
i posypać ją  cukrem.

Odłożoną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarte o grubych oczkach
i posypać wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i potrzymać tartę jeszcze
z 5 minut. Po całkowitym ostudzeniu kroić w trójkąty. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. witaj! czy do ciasta mogę dodać mrożone czerwone porzeczki, czy raczej odmrozić?rysiaa

    OdpowiedzUsuń